túrák

2túraajánlat

Ismerkedés zsindelyországgal

fotógaléria »további21fotó a helyszínről

Ismerkedés zsindelyországgalIsmerkedés zsindelyországgal

Székelyvarság Hargita megyében található, Udvarhelyszék egy darabkája. 1907-ben lett önálló községgé, annak előtte Oroszhegy havasi legelőjeként tartották számon. Kemény havasi emberek lakják e kemény vidéket, lábukat keményen megvetve gazdálkodnak s élnek e nem mindennapi tájon.

Ez a túránk a havasi ember mindennapi életébe és a havasok érintetlen tájába ad betekintést.

Táv (km): 11 km

Szintemelkedés: 260 m

Átlagos menetidő: 5 óra (látnivalókkal)

Nehézség: közepes nehézségű, gyermekekkel is jól járható, látványos kirándulás

Túra leírása:

Székelyudvarhelytől 30 km-re található Székelyvarság a DJ138 jelzésű megyei és jó minőségű aszfaltúton. Ezen a vadregényes kis autós kiránduláson közelítjük meg a települést, áthaladunk a település kezdetét jelző hatalmas székelykapu alatt, majd innen … km-re lévő András kocsmánál parkoljuk le járműveinket.

Az aszfalton indulunk fölfelé, (korábbi irányunkat tartva), majd … méter után jobbra térünk, átmegyünk egy kőhídon a patak fölött (fatelepen haladunk keresztül) és az első házban bal felől megtekinthetjük Bálint Venci bátyánk által kezelt és jó kezének köszönhetően, épségben megőrzött vízimalmot és népi mesterségek eszközeit kiállító kis múzeumát. Az udvarról kilépve balra enyhén emelkedve folytatjuk utunkat. Nagykút patakában vagyunk. Ezen a jól követhető úton tartunk a „Székelyek vízesése” azaz a székelyvarsági Csorgókő vízesés felé. A vízesés felé vezető úton nemsokára vegyesboltot érintünk, majd bal felől elhagyjuk a Nagykúti iskolát, Székelyvarság három iskolájának egyikét. Innen is mindig az erősebb utat követjük, nem térünk ki balra Forrásköze felé, sem később jobbra kopjáskertnek, hanem a jól láthatóan erősebb, autók járta utat követjük.

A vízimalomtól …. km-re találjuk bal oldalt (tábla jelzi) a Csorgókő vízesést. 40 métert sétálunk az erdőbe a kis ösvényen és máris felettünk csobog és csorog a Székelyek vízesése. A vízesés megtekintése után korábbi utunkat folytatjuk és 900 méter lejárása után balra kanyarodunk a négyes elágazásban.

Bal kanyarunknál a patakban a vályúnál találjuk Jézus kútját a környék számos jóízű forrása közül tán a legfinomabbat. Nemhiába Jézus kútja a neve. A patakárokból emelkedve haladunk s a házak közé érve az úttal együtt balra vesszük az irányt. Innen … méterre jobb oldalon találjuk Székelyvarság immár híressé vált találkozóhelyét, a Parlament névvel illetett vegyes üzletet. Az „egység” reggeltől estig nyitva tart s amennyiben zárva kapjuk az ajtaját, az üzlet mellett jobb oldalon található házba kopogtassunk.

Zsindelykészítés bemutatót is itt kaphatunk, a Tamás család valamely férfitagja kérésünkre bemutatja nekünk a kézzel készített, pattintott zsindely elkészítésének menetét, módját. A Parlamentet elhagyva korábbi irányunkat tartva, majd … méter után a keresztfánál jobbra térve még … métert megyünk, hogy a Tálasbérce ormán található „Mutató”nevű kilátóból szertenézhessünk Székelyvarság 77 négyzetkilométerén. Jó idő esetén pedig a Déli-Kárpátokat is megcsodálhatjuk. A kilátóból tovább haladunk szintén az eddigi irányunknak megfelelően, a széles legelő összeszűkülésénél enyhén balra tartva ösvényre váltunk. Ezen ereszkedünk Forrásköze tanyabokorra, majd egy kis időszakos patakárkot átszelve továbbra is kijárt ösvényen haladunk.

Az ösvényről jobbra fogunk letérni 100 métert, hogy a Baksatanyára érkezzünk és átvehessük a túráért járó díjazásunkat! A Baksatanyát Deskő-patakán hagyjuk el (útbaízagítást kapunk) és 600 méter ereszkedés után a Nagykúti iskola fölött találjuk magunkat a korábban már megjárt úton. A már jól ismert úton további … méter után a járművünknél találjuk magunkat.

Túrával kapcsolatos információk

Túravezetés: Székelyvándor (Baksa József) 
Tel.: +40/75-25-74-095 vagy +36/30-315-25-26

Zsindelykészítés bemutató és Parlament vegyesüzlet:
Tamás Géza
Tel.: +40/744-626-470

Lovas szánozással, szekerezéssel, szállással, étkezéssel, májustól-szeptemberig Esztena (havasi legelő) látogatással friss tejtermékek kóstolójával kapcsolatos információk:
Baksa József
Tel.: +40/75-25-74-095 vagy +36/30-315-25-26
Kedvcsináló: https://www.youtube.com/watch?v=_nJigikm8yM


 • TÚRA NEVE:
  Ismerkedés zsindelyországgal
 • TÚRA IDŐTARTAMA:
  5 óra
 • TÚRA HOSSZA:
  11 km
 • TÚRA KIINDULÓPONTJA:
  András kocsma, Székelyvarság
 • TÚRA ZÁRÓ PONTJA:
  Baksa tanya, Székelyvarság
 • GYERMEKKEL JÁRHATÓ:
  igen járható
 • BABAKOCSIVAL JÁRHATÓ:
  igen járható
 • TÚRAVEZETŐ AJÁNLOTT:
  ajánlostt
 • TÚRA NEHÉZSÉGI FOKOZATA:
  közepes nehézségű, gyermekekkel is jól járható, látványos kirándulás
 • TÚRA IDŐPONTJA:
  hét minden napján egész évben előzetes bejelentkezés alapján